25 juni 2024

Wet Betaalbare Huur aangenomen!

Op de krappe woningmarkt geldde jarenlang het recht van de sterkste. Huurders betaalden de hoofdprijs, vaak meer dan 40% van hun inkomen gaven ze uit aan huur. In een fatsoenlijk land betaal je een eerlijke huurprijs. Met de Wet Betaalbare Huur wordt huren weer betaalbaar. Vandaag heeft de Eerste Kamer ingestemd met dit wetsvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hugo de Jonge. 

Met deze wet worden huurders beter beschermd. Een enorme mijlpaal en een teken dat de Volkshuisvesting terug is van weggeweest.

De wet zorgt ervoor dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van de woning. Huurwoningen in het middensegment worden net als woningen in het lagere segment gewaardeerd via een puntensysteem. Ook krijgen huurders met de wet betere huurbescherming. Gemeenten kunnen straks ingrijpen als verhuurders te veel huur vragen. Door deze wet gaat de huur van 300.000 woningen op termijn met gemiddeld 190 euro omlaag. 

De wet is zo vormgegeven dat investeren en verhuren nog rendabel is.

Zo zorgen we ervoor dat we van een oververhitte huurmarkt weer naar volkshuisvesting gaan. Starters en gezinnen kunnen door deze wet weer voor een nette prijs hun woning huren. De wet gaat vanaf 1 juli 2024 in. 

Eerste Kamerlid Theo Rietkerk benadrukte tijdens het plenaire debat het dringende belang van voldoende betaalbare middenhuurwoningen, vooral voor middeninkomens zoals agenten, verpleegkundigen en docenten. Verder benadrukte hij dat bestaanszekerheid en betaalbare woningen centraal staan in het CDA-beleid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.