De coronamaatregelen trekken een zware wissel op onze samenleving, zeker op jongeren: geen sport, geen sportschool, geen college, niet naar school, geen kroeg. “We kunnen niet ontkennen dat veel mensen op hun tandvlees lopen. Dat is geen enkele reden voor het relgedrag van jongeren van de afgelopen week, maar het is wel een factor die speelt in de samenleving,” aldus CDA-woordvoerder Justitie Chris van Dam tijdens het debat over deze rellen. Hij verzocht de regering via een motie om zich te laten adviseren door gedragswetenschappers en criminologen, zodat ook de gedragskundige en geestelijke volksgezondheidsaspecten van deze crisis meegenomen kunnen worden. Mede in het belang van de handhaving van de openbare orde en veiligheid.
 
Tijdens het debat sprak Van Dam niet alleen zijn afschuw uit over de gebeurtenissen, maar ook zijn waardering voor burgemeesters, politiemensen en hulpverleners. De grote vraag was volgens hem hoe wij de komende weken de getroffen ondernemers en burgers kunnen steunen om de boel weer op orde te krijgen.
 
Hij wilde ook graag van het kabinet weten of er voldoende capaciteit is om daders op te pakken. “Het zou het rechtvaardigheidsgevoel toch enorm dienen als we mensen gewoon individueel verantwoordelijk kunnen stellen voor wat er gebeurt, door voldoende capaciteit bij politie, justitie, rechtbanken, noem het maar op.”  Hij zou graag zien dat er meer interne capaciteit gaat naar de zo zwaar onderbezette wijkteams. Er is voldoende capaciteit, zei minister Grapperhaus. Maar hij was het met Van Dam eens dat het systeem bij de wijkteams onder druk begint te staan. “Het geld is er wel, maar we hebben gewoon te weinig mensen.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.