Samen bouwen aan Waterland

Het CDA Waterland heeft in de afgelopen vier jaar het verschil gemaakt in de gemeente Waterland. Als grootste partij in de raad is onze inbreng en stem bij nagenoeg alle onderwerpen die ertoe doen doorslaggevend. Voorbeelden hiervan zijn: het behoud van de zelfstandigheid, het behoud van voorzieningen en het project Galgeriet. Onze centrale rol is bepalend voor de koers en toekomst van onze mooie gemeente Waterland.

Samen bouwen aan de toekomst. Samen bouwen aan Waterland. Aan woningen en voorzieningen voor onze inwoners. Aan de versterking van de gemeentelijke organisatie. Aan een goed functionerende zelfstandige gemeente waarin het goed wonen en leven is. Daar zetten wij als CDA Waterland ons bij uitstek voor in.
 

RESULTATEN 2018-2022

Wat heeft het CDA Waterland bereikt?

  1. Waterland blijft zelfstandig. De gemeentelijke organisatie wordt versterkt.
  2. In de kernen van Waterland zijn nieuwe woningen gebouwd. Onder impuls van onze CDA-wethouder Ruimtelijke Ordening zijn veel nieuwbouwplannen voorbereid en gerealiseerd. De realisatie van meer dan 1.000 woningen in Waterland is in deze bestuursperiode planologisch mogelijk gemaakt.
  3. Ondanks de bezuinigingen die het Rijk ook aan onze gemeente heeft opgelegd zijn de sociale en maatschappelijke voorzieningen op peil gebleven.
  4. Op het gebied van duurzaamheid zijn belangrijke stappen vooruitgezet.

Het verkiezingsprogramma voor 2022-2026 kunt u hieronder lezen. Wij hebben de speerpunten per kern samengevat. Het complete verkiezingsprogramma kunt u downloaden via de groene button:

Samen bouwen aan Waterland

Speerpunten voor Waterland

In dit hoofdstuk worden de speerpunten en belangrijkste actiepunten van het CDA Waterland samengevat voor de bestuursperiode 2022-2026.

  • Behoud van voorzieningen. Het CDA Waterland staat pal voor het behoud van de voorzieningen die de gemeente Waterland rijk is. Centra zoals de dorpshuizen, de Bolder en kerken, waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en elkaar kunnen leren kennen zijn onmisbaar.
  • Onderhoud openbare ruimte. Het CDA Waterland maakt zich sterk voor een goed en adequaat onderhoud van het openbaar groen en de openbare buitenruimte. Wij vinden dat het beleid en de uitvoering dringend moeten worden aangepast en zijn bereid hier budget voor vrij te maken.
  • Het CDA Waterland blijft zich ook in de komende bestuursperiode met kracht inzetten om te komen tot het bouwen van woningen. Er is een grote behoefte aan woningen voor starters, senioren en mensen met een kleine portemonnee en eenpersoonshuishoudens. Het CDA Waterland wil extra aandacht voor de lastige positie van deze doelgroepen bij het vinden van een geschikte huur- of koopwoning. In nieuwe projecten willen wij meer woningen voor deze doelgroepen realiseren.
  • Het CDA Waterland stelt het instellen van een Wmo reserve voor. Een resterend saldo in de Wmo in een begrotingsjaar wordt in dat geval in de Wmo reserve gestort en verdwijnt niet in de Algemene Middelen.
  • Samenwerking in de regio. Het CDA Waterland kiest voor regionale samenwerking waar nodig en mogelijk. Zeker om de zelfstandigheid te behouden kan de gemeente zich niet veroorloven om op een eiland te functioneren en met de rug naar de omgeving te staan.
  • Dijkversterkingen. De versterkingen van de Waterlandse Zeedijk en de Omringdijk van Marken hebben ook de komende jaren een grote impact. Het CDA Waterland wil dat kansen worden benut om gekoppeld aan de dijkversterkingen (recreatieve) voorzieningen tot stand te brengen.
  • Gematigde stijging woonlasten. Wij willen als CDA Waterland dat de gemeente een goed en degelijk financieel beleid voert. Wij vinden dat de financiële middelen die voorhanden zijn duurzaam en verantwoord moeten worden ingezet.
  • Glasvezelnet. Het CDA Waterland wil een glasvezelnetwerk tot in alle uithoeken van de gemeente. Alleen dan krijgen alle inwoners de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van het complete pakket aan digitale diensten.
  • Verkeer. In de historische kernen en in woonwijken ervaren bewoners hinder en overlast van snel rijdend en zwaar verkeer. Ook neemt de parkeerdruk toe. Het CDA Waterland wil dat belanghebbenden worden betrokken bij de aanpak.

Broek in Waterland

  • Ontwikkeling (deel) Hellingweg. De realisatie van woningen en een op de inwoners van Broek in Waterland gerichte supermarkt op de Kebo locatie houdt voor het CDA Waterland prioriteit.
  • Onderdoorgang N247. Het CDA Waterland blijft zich uit een oogpunt van leefbaarheid en doorstroming van verkeer inzetten op de realisatie van de onderdoorgang in Broek in Waterland.
  • Verkeer. Het CDA Waterland pleit voor een inventarisatie van knelpunten en oplossingsrichtingen op verkeersgebied in overleg met de Dorpsraad en belanghebbenden.

Ilpendam

  • Woningbouw. Het CDA Waterland wil een onderzoek naar mogelijkheden voor woningbouw in Ilpendam. Toelichting: met de realisatie van de projecten Ilpenhof en Sebastianus zijn er vooralsnog geen verdere locaties voor woningbouw voorhanden. Ook in Ilpendam is woningbouw nodig voor de leefbaarheid en het behoud van voorzieningen.
  • Verkeer. In Ilpendam vragen aspecten als sluipverkeer, zwaar verkeer en parkeren aandacht. Het CDA Waterland zet in op een aanpak in overleg met de Dorpsraad en belanghebbenden.

Marken

  • Woningbouw sportcomplex Marken. Op initiatief van het CDA Waterland is het plan voor de realisatie van 100 woningen op twee nieuwe werven ingang gezet. Wij willen als CDA Waterland dat na de vaststelling van het bestemmingsplan alles op alles gezet blijft worden op een snelle realisatie. Voor de leefbaarheid, het behoud van voorzieningen en het tegengaan van de vergrijzing is woningbouw op Marken dringend noodzakelijk.
  • Meekoppelen met versterking Omringdijk. Het CDA Waterland zet in op benutten van kansen om gekoppeld aan de dijkversterking van de Omringdijk Marken de aanleg of verbetering van bijvoorbeeld recreatieve voorzieningen tot stand te brengen.
  • Woningbouw Westerstraat. Het CDA Waterland wil realisatie van het plan voor de bouw van woningen in de Westerstraat op Marken, mits hiervoor voldoende draagvlak is.
  • Toekomst jongerenwoningen Hoogkamplaan. Het CDA Waterland wil op deze locatie de realisatie van woningbouw, waarin plaats is voor Marker jongeren, in combinatie met woningen voor andere doelgroepen en maatschappelijke voorzieningen.
  • Het CDA Waterland wil dat de gemeente de door de stichting Eilandraad uitgebrachte Toekomstvisie Marken 2021-2025 meeneemt in het beleid voor Marken.
  • Het CDA Waterland ondersteunt het Zorgplan Marken van de Eilandraad en zal soortgelijke plannen in andere kernen ook ondersteunen.

Monnickendam

  • Ontwikkeling Galgeriet. Het CDA Waterland staat voor het met volle kracht voortzetten van de inspanningen voor de omvorming van het Galgeriet tot een hoogwaardige wijk met woningbouw en maatschappelijke functies.
  • Woningbouwlocatie Regenboog. CDA Waterland wil de realisatie van het plan voor de bouw van 41 wooneenheden, waaronder zorgappartementen.
  • Sporthal Pierebaan. Het CDA Waterland wil een nieuwe multifunctionele sporthal ter vervanging van sporthal ‘t Spil. Binnen het door de gemeenteraad vastgestelde zoekgebied tussen de Pierebaan en de Marijkestraat opteert het CDA voor een invulling die de lokatie Marijkeveld zoveel mogelijk ontziet.
  • Koersbepaling locatie sporthal ‘t Spil. In de komende raadsperiode wil het CDA Waterland een start van de actieve planvorming voor de invulling van de vrijkomende locatie van sporthal ‘t Spil met woningbouw en economische functies.
  • Sportpark Markgouw. Het herschikken en de renovatie van het sportpark Markgouw in Monnickendam is tot nu toe niet eenvoudig gebleken. Het CDA Waterland wil in de komende bestuursperiode samen met de gebuikers van het sportpark komen tot een plan van aanpak, om aansluitend de herschikking en renovatie te realiseren.
  • Verkeer en parkeren binnenstad. Er zijn in de binnenstad van Monnickendam dringend aanpassingen nodig. Het CDA Waterland gaat voor een aanpak in overleg met belanghebbenden (bewoners en ondernemers)

Katwoude, Overleek, Purmer, Uitdam, Watergang & Zuiderwoude

  • Katwoude - Fietspad Oostzijde N247. Het CDA Waterland wil de aanleg van een vrijliggend fietspad aan de oostzijde van de N247 in Katwoude tussen de Hoogedijk en de Zedde. Hiermee is de verkeersveiligheid gediend.
  • Overleek - Glasvezelnet. Specifiek voor Overleek geldt een slechte ontvangst van het internet. Het CDA Waterland wil met voorrang de aanleg van een glasvezelnet in Overleek.
  • Purmer - Gebiedsvisie De Purmer. Het CDA Waterland wil een actieve bijdrage leveren aan de besluitvorming over deze visie. Toelichting: het grondgebied van de polder De Purmer ligt in drie gemeenten, Purmerend, Edam-Volendam en Waterland. Er zijn veel ruimteclaims op het gebied voor uiteenlopende functies. Daarom is het goed dat de drie gemeenten de handen ineen hebben geslagen voor het opstellen van een gebiedsvisie.
  • Uitdam - Het CDA Waterland wil geen uitbreiding van het Europarcs resort ‘Poort van Amsterdam’.
  • Watergang - Verkeer. Het smalle dorpslint van Watergang is kwetsbaar voor verkeer. De toename van verkeer door bezorgdiensten levert hinder op. Het CDA Waterland wil dat de mogelijkheden voor het realiseren van een ophaalpunt worden onderzocht.
  • Zuiderwoude - Verkeer. Het CDA Waterland wil dat de kern van Zuiderwoude gevrijwaard blijft van te zwaar en te snel rijdend verkeer. Specifiek willen wij dat maatregelen worden genomen om de veiligheid van schoolgaande kinderen bij het begin en het einde van de schooltijden te verbeteren. Ook pleiten wij voor handhaving van het inrijverbod en voor controle van snelheden.
  • Zuiderwoude – Verkeer. In Zuiderwoude vragen ook andere verkeersknelpunten om inzet van de gemeente. Voorbeelden zijn de kruisingen Peereboomweg- Atjehgouw en Zuiderwouder DorpsstraatRijperweg en de opgang van de Waterlandse Zeedijk bij het Dijkeinde in Zuiderwoude.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.