‘Niemand leeft voor zichzelf’, leerde ik thuis. Daarom kom ik bij mensen thuis. Of het nu in de melkput is, bij mensen thuis, op hun bedrijf of in een Veteraneninloophuis: daar hoor je het echte verhaal. Met hart en ziel zet ik me in om die verhalen in Den Haag een stem te geven. Dat doe ik niet voor de populariteitsprijs, maar om de wereld elke dag een beetje mooier te maken voor ondernemers, gezinnen en veteranen. 

Mijn politieke drijfveer zijn mijn kinderen. Ze groeien op in een tijd van ongekende ontwikkelingen en ongekende onzekerheid. Welk Nederland laten wij hen na? 

Het land dat ik mijn kinderen wil nalaten geeft ook ruimte aan het geloof waarin ik hen grootbreng, ruimte om naar de kerk te gaan en de school van mijn keuze. Een land waarin waarden en normen niet van oma, maar van ons allemaal zijn.  

Ik zie een ondernemend Nederland, waarin ruimte is voor creativiteit en vakmanschap. De transitie van de energie en de landbouw komt tot stand door ondernemerschap, maatwerk en ruimte in de regelgeving. Dit land wordt niet in Den Haag gemaakt. 

Het is een fatsoenlijk Nederland. Waarin iedereen een steentje bijdraagt aan de samenleving via de maatschappelijke dienstplicht. Een vrij en veilig land met meer geld voor ons leger (vastleggen en realiseren 2% norm) en een rechtvaardig buitenlandbeleid.

Hier zet ik me voor in:

  1. Familie en gezin 
    Thuis moet voor iedereen een veilige basis zijn. Ieder kind eten, kleding en schoolspullen, dat is het uitgangspunt, daarom wil het CDA de kinderbijslag verhogen. Ik wil me ook inzetten voor meer respect en fatsoen. Onder meer de invoering van de maatschappelijke dienstplicht (in samenleving en bij defensie) kan daaraan bijdragen. Ik blijf de vrijheid om zelf een school te kiezen voor je kinderen altijd verdedigen.

  2. Dromen, durven, doen: de grote opgaven van deze tijd.  
    In Den Haag is veel papier gemaakt, maar weinig van de grond gekomen. Ik pleit met het CDA voor een aanpak waarbij we het samen doen als samenleving. Zoals de stikstofcrisis niet zonder de boer is op te lossen, zo kunnen we de energietransitie niet fixen zonder voldoende elektriciens en ICT’ers. Grootste aandachtspunt vind ik de woningbouw: door klein te doen (elk dorp een straat, elke stad een wijk) kun je sneller stappen zetten. Dan moet de overheid ook zijn eisen bijstellen en vergunningen sneller afgeven.  
     

  3. Een vrij en veilig land in een onzekere wereld 
    Nederland staat niet op zichzelf. We zijn sterker door Europa en de NAVO. Toch moeten we ook sterker op onze eigen benen staan: het wetsvoorstel dat ik samen met anderen schreef om 2% van de begroting uit te geven aan Defensie hoop ik komende periode door de Kamer te loodsen. Als we ons huiswerk op orde hebben, kunnen we ook beter onze verantwoordelijkheid als thuisstad van het Internationaal Strafhof recht doen in deze wereld.  

Word nu vriend van Derk!

Portefeuilles

  • Buitenlandse Zaken
  • Buitenlandse Handen en Ontwikkelingssamenwerking
  • Defensie
  • Justitie & Veiligheid
  • Inlichtingendiensten

 

Volg Derk op social media!

Derk in het nieuws

Wat zeggen anderen over Derk?

Een vader, een christen, een Nederlander. Midden in de drukte van zijn eigen gezinsleven vindt hij de inspiratie om er voor elk gezin in ons land te zijn. Derk weet wat het is om balans te zoeken tussen werk en thuis. Hij staat stevig in onze Nederlandse tradities, maar heeft een frisse blik op de toekomst. Door zijn ervaring als ondernemer, reserve-militair en 'stapelaar' begrijpt hij mensen uit alle lagen van de samenleving. En hij maakt het verschil: of het nu landbouw, defensie, energie of buitenlandse zaken is.  

Derk boekt politieke resultaten. Hij is een authentieke christendemocraat, met het hart op de goeie plek. Met zijn praktijkervaring in de politiek en zijn onophoudelijke drive om de politiek dichtbij te brengen is hij dé man om zich ook de komende vier jaar voor onze toekomst in te spannen. 

Derks paspoort

  • Geboren in Woerden in 1989. Woont in Kockengen samen met zijn vrouw en drie dochters.
  • Reserveofficier bij de Koninklijke Landmacht.
  • Stapelaar: Derk haalde zijn MBO-, HBO-, en een Masterdiploma, deels in de avonduren.
  • Derk begon tijdens zijn MBO-opleiding op 16 jarige leeftijd met ondernemen en werkte als zelfstandig projectontwikkelaar totdat hij in de Tweede Kamer kwam in 2021.
  • Hij was bijna zes jaar lid van de Provinciale Staten van Utrecht en fractievoorzitter namens het CDA.
  • Zijn hobby is het lezen van boeken over politieke geschiedenis en Derk heeft zelf inmiddels drie boeken geschreven. ‘Waarom ik vertrok’, een historische roman over zijn familiegeschiedenis en ‘Theodore Roosevelt, de progressieve populist’ over één van de beste Amerikaanse presidenten. Recent schreef hij als Kamerlid ‘Honger en oorlog’ over de relatie tussen de vraagstukken over defensie en landbouw in de wereldgeschiedenis. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.