Vitaal platteland

Landbouw

De agrarische sector heeft het vanwege de klimaat- en stikstofcrisis niet makkelijk. En in Haaksbergen komen daar de belemmeringen van de in onze gemeente gelegen Natura 2000-gebieden nog bij. Het is niet meer standaard dat de opvolging van het agrarische bedrijf binnen de familie plaatsvindt. En al is er wel een opvolger voor het agrarische bedrijf, dan is het lastig om met de huidige regelgeving het hoofd financieel boven water te houden. Uitbreiding van een bedrijf is vaak bijna niet mogelijk en zeer kostbaar. Door de lage verkoopprijzen van bijvoorbeeld melk en vlees is het lastig om investeringen terug te verdienen.

Het CDA Haaksbergen is zich erg bewust van deze ontwikkelingen op het platteland. Een vitaal platteland is van belang voor de bewoners, de natuur, de voedselproductie
en de recreatieve sector. Immers een vitaal platteland is in onze ogen een leefbaar platteland met kansen voor boeren, de natuur en recreatie. De huidige regelgeving wordt voor het overgrote deel bepaald door Brussel en Den Haag. Maar de ruimte die er binnen die kaders is, moet de gemeente maximaal benutten.

Het het CDA Haaksbergen gaat zich inzetten voor:

  • Het bevorderen van het bestaansrecht van agrarische bedrijven. Vooral op planologisch gebied mogelijkheden te creëren voor bedrijven om zich te ontwikkelen.
  • Het maximaal faciliteren van de agrarische bedrijven die door willen gaan. Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente in gesprek blijft met de agrariërs over ontwikkelingen en bouwmogelijkheden bespreekt en dus in overleg bepaalt hoe groot het bouwblok moet zijn.
  • Het registreren van wat gesloopt wordt op het agrarisch bedrijf, zodat bouwrechten behouden blijven.
  • Het in het beleid opnemen van alternatieven voor agrarisch bedrijven en het meewerken aan nieuwe verdienmodellen, onder meer op het gebied van natuurbeheer en energieopwekking, bijvoorbeeld door lagere windmolens toe te staan die bijdragen aan de zelfvoorziening van agrarische bedrijven.
  • Toekomstbestendige landbouw.
  • Inventarisatie van lege gebouwen op agrarische erven en gericht met de eigenaren — niet zelden wat oudere mensen die in sociale armoede verkeren — in gesprek gaan over alternatieve mogelijkheden, mede om te voorkomen dat er criminele activiteiten gaan plaatsvinden.
  • Het met behoud of versterking van de ruimtelijke kwaliteit creëren van extra woonruimte en mogelijk maken van bedrijfsactiviteiten. Daarom wil het CDA Haaksbergen de mogelijkheden op het gebied van Rood voor Rood en Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) uitbreiden. Daarmee wordt er ook perspectief geboden aan de jongere generatie.
  • Het niet langer in alle gevallen als gemeente kopen van de grond van boeren om er bedrijventerrein van te maken, maar het meewerken aan de transformatie van agrarische naar licht industriële erven. Ook een gedeeltelijke transformatie moet mogelijk zijn, om de agrarische activiteiten te combineren met een neventak.
  • Het creëren van woonerven op vrijkomende agrarische erven onder meer ten behoeve van kinderen die het agrarische bedrijf niet willen voortzetten.
  • Het op de schop nemen van het gemeentelijke maai- en snoeibeleid. Boeren moeten aangrenzende bermen en sloten langs wegen zelf kunnen maaien als zij dit nodig achten. De gemeente draagt daarbij zorg voor de afvoer en draagt de kosten. Boeren moeten zelf de begroeiing aan de kant van de weide kunnen snoeien. Een melding aan de gemeente volstaat daarbij.

Kerkdorpen

In Sint Isidorushoeve en Buurse staat de instandhouding van voorzieningen onder druk. Om deze te behouden moet de gemeente woningbouw mogelijk maken, voornamelijk voor starters en jonge gezinnen.

Het CDA Haaksbergen gaat zich inzetten voor:

  • Het in de komende tien jaar in Sint Isidorushoeve en Buursebouwen van 50 tot 75 woningen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.