Omzien naar elkaar
Het CDA kiest voor een samenleving waar we met elkaar de verantwoordelijkheid dragen voor de gemeente waarin wij leven. We hebben elkaar nodig. De zorg voor elkaar is het fundament onder onze samenleving. Zolang we als goede noabers voor elkaar zorgen kunnen we vele uitdagingen aan. Het CDA zet in op samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid omdat we ervan overtuigd zijn dat dat meer perspectief en vertrouwen biedt dan een ieder-voor-zich maatschappij. Gelukkig wonen wij in een gemeente waar Noaberschap nog leeft. Een gesprekje met een eenzame is vanzelfsprekend. Hulp bieden in een verzorgingshuis is geen must maar een vanzelfsprekendheid. Haaksbergen mag zich gelukkig prijzen met honderden vrijwilligers op allerlei vlakken, van sport tot scholing, van gezondheidszorg tot muziek en cultuur.
Het CDA Haaksbergen gaat zich inzetten voor:
- Ondersteuning van de vrijwilligersprijs van de gemeenteraad om te onderschrijven dat het belang van de inzet van vrijwilligers groot is. Hiermee krijgen de vrijwilligers de aandacht die ze verdienen.
- Burgerinitiatieven.
- Haaksbergen als een inclusieve gemeente waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt in afkomst, geloof, achtergrond, seksuele geaardheid, man of vrouw.
- De gemeente als verbindende factor tussen verschillende groepen. Niet dat wij als groepen naast elkaar maar juist samenleven waarbij wij kunnen leren van elkaar.
- Een coöperatieve samenleving waarbij de verbinding gelegd moet worden tussen onderwijs, jeugdzorg, sportclubs, kerken en andere organisaties.
- Ondersteuning van de groep vrijwilligers en mantelzorgers waar het kan. Denk hierbij aan mantelzorgondersteuning of mantelzorgcompliment.
- Het bij de wijkraden onder de aandacht brengen dat zij bij het omzien naar elkaar ook een taak hebben. Wij roepen de wijkraden op om ook andersoortige activiteiten te ontplooien waarbij ontmoeting en omzien centraal staan.
- Het ondersteunen van de voedselbank in het zoeken naar onderdak en het voortzetten van de huidige financiële steun, omdat omzien naar elkaar ook belangrijk is als het wat slechter gaat.
- Samenwerking met vrijwilligersorganisaties als Stichting Leergeld, omdat de gemeente een vangnet moet hebben voor mensen die dit nodig hebben.
- Projecten waarbij verschillende generaties met elkaar in contact worden gebracht.
- Bevordering en stimulering van de mobiliteit van ouderen en d.m.v. bestaande projecten als de buurtbus en ANWB- automaatje. En waar mogelijk uitbreiden.