Duurzaamheid

Met de toenemende energiebehoefte en afnemende grondstoffen zoals gas en oliemoeten wij nadenken hoe wij onze energiebehoefte in de toekomst willen invullen. Naast het vervangen van energiedragers zoals bijvoorbeeld gas, moet er ook nagedacht worden over het isoleren

van bestaande woningen en maken van regels voor de nieuwe energiebronnen. Duurzaamheid gaat ook over het CO2 probleem en andere milieuvraagstukken. Bij het CDA Haaksbergen valt dit onder één van onze grondbeginselen, het rentmeesterschap. Hoe willen wij onze samenleving doorgeven aan onze kinderen? De invulling van deze vraagstukken zal van onderop moeten geschieden om draagvlak en acceptatie te krijgen. Het CDA Haaksbergen vindt wel dat een verduurzamingsproces betaalbaar en behapbaar moet zijn en voldoende draagvlak moet hebben bij de inwoners. Duurzaamheid geldt ook voor het afval dat wij als burgers aan de weg zetten. Hoe wij het afval willen afvoeren en storten is vaak een onderwerp van gesprek. Daarom willen wij in gesprek met de burgers hoe zij denken wat de beste manier is. De mening van inwoners wegen wij zwaar bij een nieuw op te stellen beleidsplan over afval.

Het CDA Haaksbergen gaat zich inzetten voor:

  • Een onderzoek of er bij nieuwe bedrijfshallen zonnepanelen op dak verplicht worden gesteld.
  • Een onderzoek of dubbelgebruik van de ruimte mogelijk is zoals het overkappen van parkeerterreinen met zonnepanelen.
  • Het plaatsen van zonnepanelen zoveel mogelijk op daken. Landbouwgronden en natuurgebieden worden hierdoor ontzien.
  • Duurzame isolatie van alle woningen, bedrijven en gebouwen. Isolatie van gebouwen is namelijk een van de meest effectieve manieren om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Hiervoor willen wij afspraken maken met Domijn en de andere huiseigenaren voorlichting geven op welke manier dit kan worden bereikt. Wij willen het maatschappelijk vastgoed, zoals de gemeentelijke kantoren, zwembaden, scholen en sporthallen, verduurzamen, waardoor ze voldoen aan de nationale afspraken uit het Klimaatakkoord.
  • Het stimuleren van inwoners en bedrijven voor het aanbrengen van zonnepanelen op de daken.
  • Een onderzoek naar mogelijkheden van Windenergie. Windenergie is een belangrijke bron voor het opwekken van duurzame energie en het vermijden van de uitstoot van het broeikasgas CO2.
  • Een onderzoek met de provincie naar de mogelijkheden en realisatie van windturbines met onze (Duitse) buurgemeenten.
  • Duidelijkheid voordat wij een beslissing gaan nemen over windmolens. Het moet bekend zijn wat de eventuele schadelijke gevolgen zijn van (hoge) windmolens.
  • Onderzoek naar het plaatsen en de effectiviteit van stadsmolens.
  • En onderzoek om naast wind en zon ook de mogelijkheden van kleinschalige mestverwaarding in te zetten.
  • De realisatie van oplaadpunten voor elektrische auto's bij de aanleg van parkeerplaatsen.
  • Het bepalen van lokale doelstellingen op basis van de Sustainable Delvelopment Goals (SDG’s) opgesteld door de Verenigde Naties. Hierbij worden er duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen geplaatst op alle beleidsterreinen binnen de gemeente.
  • Behoud van de huidige afvalinzameling, zolang er geen betere alternatieven voor afvalscheiding zijn.
  • Goede waterbergingen zodat het water bij heftige regenbuien geen overlast kan vormen. Het CDA wil het afkoppelen van woningen van hemelwaterriool stimuleren.
  • Een beheersvergoeding aan boeren voor de diensten die zij verlenen aan het landschap.
  • Een goede milieutechnische controle bij bedrijven. Zodat de gevaren als PFAS, fijnstof, et cetera in beeld worden gebracht en tot een minimum worden beperkt.

Energietransitie

Energietransitie is de omslag naar een lager energiegebruik, opgewekt met hernieuwbare energie. Nederland loopt achter op de doelstellingen voor duurzame energie en behoort tot de hekkensluiters in de EU. Fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en kolen zorgen nu nog voor ongeveer 95 procent van ons energieverbruik. Maar 5 procent van het energieverbruik wordt opgewekt met hernieuwbare, duurzame energie. Vanuit het idee van goed rentmeesterschap is energietransitie een belangrijk thema. Het CDA is van oudsher de partij van het maatschappelijk initiatief en het zo laag mogelijk in de samenleving neerleggen van verantwoordelijkheden. Ook op het gebied van energietransitie is lokaal maatwerk de sleutel.

  • De energietransitie moet vanuit de samenleving zelf — via gedrag, houding en acceptatie — vorm krijgen. De gemeente legt dat niet op. Door de verantwoordelijkheid en uitvoering zo laag mogelijk in de samenleving terug te leggen, kan er draagvlak worden gevonden. Dit willen wij nadrukkelijk samen oppakken met de provincies en waterschappen om in de regio de verbindingen met de inwoners en het bedrijfsleven te leggen.
  • De gemeente Haaksbergen gaat onderzoek doen naar haar huidige energieverbruik en daar concrete verduurzamingsdoelen aan koppelen. Aan de hand van die doelen worden de ruimtelijke gevolgen van de energietransitie voor Haaksbergen in beeld gebracht. Daarbij worden de inwoners van onze gemeente nauw betrokken, zodat het belang van de energietransitie ook bij hen nog meer gaat leven.

Concrete Maatregelen

Verduurzamingsdoelen worden alleen gehaald als er concrete projecten gerealiseerd worden. De grote opgave die bij de energietransitie hoort is alleen te realiseren als alle beschikbare mogelijkheden binnen de gemeente benut worden. Mogelijk toepasbare duurzame energiebronnen binnen de gemeente grenzen zijn zonne-energie, windenergie, biomassa, warmtewisseling en geothermie (aardwarmte).

  • Stimulering toepassing zonne-energie.
  • De gemeente stimuleert bedrijven om na te denken over zonnepanelen op grootschalige daken. Lang niet alle bedrijfsgebouwen zijn technisch geschikt voor zonnepanelen. De gemeente faciliteert in onderzoek naar geschikte locaties.
  • Daarnaast zijn "zonneakkers" in het vrije veld steeds meer in opkomst. De gemeente stelt heldere kaders, zodat initiatiefnemers weten welke plekken geschikt of uitgesloten zijn. De gemeente onderzoekt of locaties langs de nieuwe N18 mogelijkheden bieden.
  • Onderzoek naar mogelijkheden windenergie
    Windenergie is een belangrijke bron voor het opwekken van duurzame energie en het vermijden van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Een moderne windturbine levert circa 12.000.000 kWh per jaar. Dit is gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 3500 huishoudens of de jaarlijkse opbrengst van een zonnepark van 12 hectare. Het CDA wil samen met de provincie een onderzoek doen naar de mogelijkheden en de realisatie van windturbines.
  • Mogelijkheden coöperatie
    Voor de acceptatie van een zonnepark of windpark is lokale financiële participatie zeer wenselijk. De gemeente faciliteert een lokaal op te richten energiecoöperatie.
  • Nieuwbouw
    Nieuwbouwprojecten binnen de gemeente Haaksbergen worden gasloos gerealiseerd. De gemeente stimuleert initiatiefnemers om nul-op-de-meterwoningen of energieleverende woningen te realiseren.
  • Duurzaam vervoer
    Electrische auto’s zijn enorm in opkomst. De gemeente Haaksbergen telt slechts één enkele openbare laadvoorziening. De gemeente dient meer locaties voor openbare laadvoorzieningen te faciliteren. Onder faciliteren verstaan wij onderzoek naar geschikte locaties en het geschikt maken van locaties (de parkeer- voorziening en zichtbaarheid). De exploitatie van laadpalen laten we over aan marktpartijen.
  • Mestverwaarding
    De aangescherpte wet- en regelgeving rondom mestverwerking vraagt om alternatieve manieren van verwerking. Grootschalige mestverwerkingsinitiatieven komen in onze regio moeizaam van de grond. Een mestverwaardingssinstallatie helpt de agrarische sector financieel en op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. Daarnaast blijft er werkgelegenheid behouden in de regio en draagt het bij aan het terugwinnen en hergebruiken van grondstoffen. Daarom wil het CDA dat de mogelijkheden worden onderzocht voor de realisatie van een mestverwaardingsinstallatie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.