Gezond water is, samen met een gezonde bodem, de basis voor een gezonde leef- en werkomgeving. Water heeft verschillende functies: drinkwater, water om in en op te recreëren, maar ook voor vervoer. Daartegenover betekent zoetwatergebrek een ongekend risico voor de voedselzekerheid en staat van de natuur. Daarom werken de waterschappen elke dag keihard om voor een goede waterhuishouding te zorgen. Door klimaatverandering wordt dit steeds lastiger en daarom is goed beleid heel belangrijk.

Als CDA vinden wij het belangrijk om adequaat met onze waterhuishouding om te gaan. Wij willen anders en beter met water omgaan: gezond water, water dat goed gebruikt wordt voor zowel natuur als agrarische sector als voor consumptie. Water speelt een grote rol bij het halen van klimaatdoelen. Dat betekent waterkwaliteit omhoog en verspilling naar beneden. Het beschermen tegen overstromingen maakt ons kwetsbaarder voor droogte en andersom. Ook de waterkwaliteit is veruit onvoldoende, wat een bedreiging vormt voor onder meer de biodiversiteit en gezondheid.

Waterbeheer vraagt om veel expertise, en het constant afwegen van verschillende tegenstrijdige belangen. Ook hier staat het CDA voor een integrale aanpak. Het CDA gelooft in de nauwe samenwerking tussen waterschappen, universiteiten, boeren en natuurorganisaties. De provincie heeft hierin de taak overzicht te bewaren, te verbinden en te controleren. Ook voor water als levensbron geldt dat de kracht van samen ons in staat stelt om de genoemde uitdagingen op te pakken.

Samen hebben we in Zuid-Holland  alles in huis om ons waterbeheer aan te passen aan deze tijd waar hevige regen en langdurige droogte steeds vaker voorkomen. Het CDA heeft daarom dit plan van aanpak opgesteld waarin nuchterheid en samenwerking de kernbegrippen zijn voor het waterbeleid van de komende jaren. Lees hieronder wat het CDA komende jaren gaat doen om onze waterhuishouding te verbeteren.

Wat hebben we de afgelopen jaren gedaan?

Wat willen we de komende jaren gaan doen?

  • Bij nieuwe ontwikkelingen worden bodem en water als sturend principe gehanteerd. Daarmee wordt (waar mogelijk) voorkomen dat er veel ingrepen nodig zijn in het water en de bodem om bebouwing op die locatie mogelijk te maken. 
     
  • Bij nieuwe verstedelijkingslocaties houden we rekening met de lange termijnverwachtingen wat betreft bodemdaling of die belangrijk zijn voor de  waterhuishouding. We kiezen daar alleen voor als er voldoende mitigerende maatregelen kunnen worden getroffen.
     
  • De provincie zorgt samen met de waterschappen voor voldoende zoet water en het tegengaan van verzilting in de polders.
     
  • Het CDA staat voor het blijvend vroegtijdig betrekken van de waterschappen bij ruimtelijke (her)inrichting: de provincie zal waar mogelijk en nodig een verbindende rol spelen.
     
  • In bouwplannen wordt voldoende bergingscapaciteit en infiltratie in de bodem gewaarborgd. Dat kan onder andere door meer ruimte vrij te maken voor water en groen.
     
  • Natuurherstel en een toekomstbestendige landbouw vragen om gezamenlijk nadenken over de toekomst van de polder. We hebben allemaal een belang bij goed waterbeheer. Daarom wil het CDA een nieuwe beheerstrategie aangepast aan het veranderende klimaat laten onderzoeken.
     
  • Drinkwater is een eerste levensbehoefte. Samen met de waterschappen, en andere betrokken partijen, draagt de provincie er zorg voor dat er altijd voldoende drinkwater van goede kwaliteit beschikbaar is.

  • Het CDA en provincie blijven inzetten op waterkwaliteit. De waterschappen hebben hier een belangrijke taak, net als de provincie. Provincie Zuid-Holland voert het Regionaal Waterprogramma uit.  
     
  • De provincie blijft, samen met de waterschappen, werken aan waterbewustzijn. De provincie heeft hierin een verbindende rol. Zeker in relatie tot de andere urgente opgaven als de woningbouwopgave en energietransitie mag waterbewustzijn en watertransitie niet (ongemerkt en ongewild) naar de achtergrond verdwijnen.
     
  • Het CDA vindt recreatie op en in het water belangrijk. Daar draagt de provincie aan bij. Afstemming van (bagger)schema’s van provincie, waterschappen en gemeenten kan eraan bijdragen dat de vaarwegen beter bereikbaar zijn en er in de zomer in open water kan worden gezwommen. 
     
  • Warmtewinning met waterpompen, die diep de grond in gaan, mag de zoetwaterlaag voor drinkwater niet aantasten. Bij grotere diepten bestaat het risico dat zout water naar boven komt door het zoet water heen.
    ​​​​​​​
  • Met de woningbouwopgave die de provincie heeft groeit ook de vraag naar drinkwater. Het CDA werkt, vanuit de faciliterende rol van de provincie, mee aan mogelijkheden en kansen om een adequate drinkwatervoorziening en de beschikbaarheid van tijdig voldoende drinkwater van goede kwaliteit te garanderen. Bijvoorbeeld door samen met drinkwaterbedrijven te zoeken naar grondwatervoorraden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.